Mladen ANDREIS

OTOK ŠOLTA U EUROPSKIM ENCIKLOPEDIJAMA I LEKSIKONIMA


Klikni za povećanu kartu

    Prikazi otoka Šolte u europskim enciklopedijskim izdanjima kreću se od vrlo kratkih natuknica u kojima samo pobliže određuje njen geografski položaj te navode podaci o površini otoka i broju stanovnika, do relativno opširnih opisa s detaljnim geološki-geografskim prikazom otoka.Odrednice se nalaze u španjolskim, talijanskim, francuskim, njemačkim, mađarskim, češkim, poljskim i grčkim enciklopedijama. Encyclopaedia Britannica, koja sadrži manji broj geografskih odrednica u usporedbi s ostalim enciklopedijama, nema natuknicu o Šolti. Odrednica Šolta također se ne nalazi u francuskoj La Grande Encypédie (31 svezak), švedskoj Svensk Uppsalagsbok (32 sveska, 1947 - 1955), sovjetskoj velikoj enciklopediji (32 sveska) te u 19. izdanju leksikona Brockhaus (1993).

    U odrednicama su navedene različite osobnosti Šolte, a i sam otok se pobliže geografski određuje na razne načine, najčešće kao otok južno od Splita, ali također i kao otok blizu Hvara ili otok zapadno od Brača. Među šoltanskim proizvodima najčešće se spominju med, vino i ulje. Neke enciklopedije (španjolska) kao bitno obilježje otoka navode sidrišta, dok češka enciklopedija iz šoltanske povijesti izdvaja ustanak protiv Francuza koji je god. 1807. krvavo ugušen. U novim izdanjima (nakon god. 1980.; Njemačka i Poljska) među glavnim obilježjima navodi se i turizam.

    Mnogi podaci o otoku (najčešće površina i broj stanovnika) nisu točni, no treba napomenuti da se i u izdanjima Leksikografskog zavoda osnovni podaci o otoku, kao npr. njegova površina, znatno razlikuju (7km², odnosno oko 13%), 51,9 km² (Opća enciklopedija, 3. izdanje), 56,5 km² (Pomorska enciklopedija), 58,98 km² (Vojna enciklopedija), te se njegova točna površina ne može utvrditi na osnovi enciklopedijskih izvora, koji u pravilu donose precizne faktografske podatke. Nadalje, vojna, pomorska (1. izd.) i opća (1.izd.) enciklopedija kao najviši vrh navode 208 m, dok pomorska (2. izd.) i opća (3. izd.) navode 237 m (Vela Straža).

    Među netočnim podacima u europskim enciklopedijama treba istaknuti da poznati Meyers Konversations-Lexikon u svom 6. izdanju god. 1908., kada je Šolta bila u okviru Austro-Ugarske monarhije, "precizira" šoltansko stanovništvo kao srpsko-hrvatsko (Serbokroat. Einwohner; u 5. izdanju god. 1897. navodi se samo Einw. bez pobližeg određivanja nacionalne strukture); grčka enciklopedija tvrdi da su Maslinicu (Oliveto) u starije vrijeme zvali Olinta te kao najviši vrh Šolte navodi 290 m (svi ostali europski izvori donose verziju prema kojoj visina otoka iznosi 237 m); jedna talijanska enciklopedija (1950 - 1951) donosi podatak o 1600 stanovnika, dok francuski Larousse (1964) navodi 7300 stanovnika (u tom je razdoblju na otoku živjelo oko 2800 stanovnika).

(Bašćina br. 7)

ZA RADOZNALE
Ovdje su podaci koji se mogu naći u raznim enciklopedijama.
 
Meyers Konversations Lexikon (1897)
Meyers Konversations Lexikon (1908)
OTTÜV Slovik naučný
Révai Nagy Lexikona
Enciclopedia Vniversal Ilvstrada
Megali Elliniki Enkuklopaideia
Der Grosse Brockhaus
Der Grosse Herder
Enciclopedia Italiana
Dizionario enciclopedico moderno
Dizionario enciclopedico italiano
Grand Larousse encyclopédique
Brockhaus Enzyklopädie
Meyers Konversations Lexikon (1981)
Encyklopedia popularna PWN
 
 
 
 
 
 

Naslovna     Šolta     O Šolti     Kulturna baština     Knjiga gostiju